Lieven is een plek waar de buurt kan samenkomen en waar volop ruimte is voor verschillende activiteiten, bedacht door bewoners én buurtbewoners. Ongeveer 1200 woonstarters van 18 t/m 27 jaar huren straks een woonruimte in Lieven. Bewoners zorgen samen met hun buren, voor hun eigen woonplek en omgeving. Buren leren elkaar kennen en helpen elkaar vooruit in Amsterdam.
Actief met de buurt
Lieven wordt zo ingericht, dat het voor iedereen een fijne plek is om tijd door te brengen. Wat wordt gebouwd, is nog niet aanwezig in de buurt. Zo worden een buurthuiskamer en wasserette gemaakt en komt er plek voor creativiteit, horeca, spel en sport. Het buitenterrein wordt groen en open, met een plein en een tuin. Hier is dus volop plek voor het organiseren van verschillende activiteiten voor en door de hele buurt.
Lees meer over activiteiten bij Lieven.
Ontwikkeling
Lieven wordt gebouwd in het gebied tussen de Vlaardingenlaan, de Maassluisstraat, de Overschiestraat en de Voorburgstraat in de Delflandpleinbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Naar verwachting is het gehele project in het voorjaar van 2023 klaar. Dit gebeurt in acht verschillende delen, die elk bestaan uit verschillende type woonruimtes. Lieven Fase 1 tot en met 5 zijn opgeleverd, fase 6 tot 8 komen er aan. Naast huurwoningen voor studenten en woonstarters, is ook ruimte voor bedrijven, vrije sector huur en verhuur van parkeerruimte.
Energie
Lieven wordt zo energiezuinig mogelijk gemaakt. Door gebruik te maken van zonnepanelen, een duurzaam energiesysteem en te zorgen dat regenwater direct bij grondwater terecht komt, is het project heel milieuvriendelijk. In totaal worden 1700 zonnepanelen geplaatst. De energie die deze opleveren wordt direct aan bewoners geleverd of aan het duurzame energiesysteem. Goed voor de ijsberen en als bewoner betaal je ook nog eens veel minder servicekosten.
Rookvrij
Lieven is een rookvrij complex. Lekker fris dus!
Het initiatief
Lieven is een initiatief van en wordt ontwikkeld door Woonstichting De Key. Met Lieven wil De Key voor een levendige plek zorgen in de Delflandpleinbuurt, waar veel verschillende buurtbewoners aan kunnen bijdragen en samen kunnen komen.