Skip to main content

Lieven genomineerd voor Zuiderkerkprijs 2020

Lieven 2 tot en met 5 zijn opgeleverd in 2019 en bestaan uit verschillende soorten woningen voor woonstarters, studenten en kunstenaars van 18 tot 28 jaar oud. De grootte van de zelfstandige, én onzelfstandige woningen varieert per blok en omvat onder andere éénkamerwoningen, split-level woningen, woon-werk ateliers en studio’s. Ook is er volop aandacht voor gemeenschappelijke ruimtes bedacht.

Actief met de buurt

Lieven ligt op een plek waar de buurt kan samenkomen en waar volop ruimte is voor verschillende activiteiten, bedacht door bewoners én buurtbewoners. Ongeveer 1200 woonstarters, variërend in leeftijd van 18 tot en met 32 jaar, huren straks een woonruimte in Lieven. Bewoners zorgen samen met hun buren, voor hun eigen woonplek en omgeving. Buren leren elkaar kennen en helpen elkaar vooruit in Amsterdam.

Lieven wordt zo ingericht, dat het voor iedereen een fijne plek is om tijd door te brengen. Wat wordt gebouwd, is nog niet aanwezig in de buurt. Zo is er een wasserette gemaakt en komt er plek voor creativiteit, horeca, spel en sport. Het buitenterrein wordt groen en open, met een plein en een tuin. Hier is dus volop plek voor het organiseren van verschillende activiteiten voor en door de hele buurt.

Hoogwaardig gebouw voor jongeren

Eelco Siersema, directeur Vastgoed bij Woonstichting De Key. “Het is de koers van De Key om jongeren de kans bieden om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt. Als we in nautische termen blijven, dan is Lieven ons vlaggenschip. Betaalbare, sociale huurwoningen in een hoogwaardig gebouw voor onze primaire doelgroep. Een impuls voor, maar ook in balans met, de directe omgeving.”

Over de Zuiderkerkprijs

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dit gebeurt dit jaar voor de 23ste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van 3 deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Fotografie: Luuk Kramer