Skip to main content

Eerste bewoners Lieven fase 3 halen sleutel op

17 juli heette stadsdeelbestuurder Ronald Mauer de eerste 30 bewoners van Lieven Fase 3 welkom in Amsterdam Nieuw-West. Zij ontvingen de sleutel van hun nieuwe woning in ons nieuwe wooncomplex Lieven in Nieuw-West. Eind 2021 wonen hier meer dan duizend werkende jongeren, studenten, kunstenaars en jongeren onder begeleiding die allemaal starten met hun wooncarrière in Amsterdam.

Bouwen is meer dan stenen stapelen

De Delflandpleinbuurt is een diverse buurt met ouderen, gezinnen en alleenstaanden, die volop in ontwikkeling is. Met het huisvesten van jonge bewoners draagt De Key bij aan de dynamiek van deze buurt. Directeur Leon Bobbe over Lieven: “Voor De Key is bouwen meer dan het stapelen van woningen. We leveren ruimte om te leven en te ontmoeten.” In andere woonprojecten deed De Key afgelopen jaren veel ervaring op met nieuwe beheer- en woonconcepten waarin leven en ontmoeten centraal staan. Die ervaringen komen nu samen in Lieven, een project dat qua omvang, diversiteit en vernieuwing zijn gelijke niet kent in de 150-jarige historie van De Key.

Voor en door bewoners

Samen met de buurtbewoners bouwen de nieuwe bewoners aan een levendige plek in de Delflandpleinbuurt waar ze de ruimte krijgen om samen activiteiten te organiseren. Op verzoek van buurtbewoners zijn hier afgelopen jaar een volleybalveld en een jeu-de-boulesbaan gemaakt, die nu al actief worden gebruikt. Als Lieven gereed is, dan kunnen bewoners elkaar ontmoeten in de gemeenschappelijke activiteitenruimte en aangrenzende moderne wasserette van Wash and Go. Buurtbewoners en bewoners kunnen bij de toekomstige bewonersvereniging terecht om hier samen activiteiten te organiseren. Stadsdeelbestuurder Ronald Mauer denkt dat Lieven met meer ontmoetingsplekken bijdraagt aan de sociale cohesie in de Delflandpleinbuurt. “Er komen heel veel verschillende nieuwe en vooral jonge bewoners in de buurt wonen. Oude en nieuwe bewoners kunnen elkaar ontmoeten en elkaar ondersteunen op de diverse plekken die in ‘Lieven’ en rondom het Delflandplein worden gecreëerd.”

“Zo zie je je buren ook nog eens”

De trotse ontvanger van de eerste sleutel van Lieven fase 3 is blij met zijn nieuwe woning, op tien minuten afstand fietsen van zijn werk en Vondelpark vandaan. “Tegenwoordig zie je steeds meer concepten waarbij mensen dingen delen, zoals auto’s en gemeenschappelijke tuinen. Naast dat dit efficiënter is, is het ook gezelliger: zo zie je je buurman en buurvrouw ook nog eens. Ik wil straks wel samen sporten met de buurt.”